Cechy diety bezglutenowej

Osoby uczulone na gluten oraz chorujące na celiakię muszą stosować dietę bezglutenową. Jest to rodzaj diety, która ostatnimi czasy stała się bardzo popularna. Na temat glutenu słyszymy różne informacje, w tym wiele negatywnych, więc również sporo osób zdrowych stara się wyeliminować go ze swojego jadłospisu. Jeśli jednak nie masz problemów zdrowotnych związanych z trawieniem tych białek roślinnych, nie musisz stosować diety eliminacyjnej. Dla osób nietolerujących glutenu jest to jednak konieczność.


Czym właściwie jest gluten?

Gluten to mieszanina białek roślinnych, które występują w ziarnach powszechnie stosowanych zbóż, np. pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia. Znajduje się więc w mące, która wykorzystywana jest do wytwarzania wielu produktów spożywczych, w tym m.in. chleba. To właśnie dzięki glutenowi mąka po zmieszaniu z wodą jest ciągliwa i kleista.

Oprócz tego gluten stanowi bardzo dobry nośnik zapachów, co jest kolejnym argumentem przemawiającym za częstym zastosowaniem w przemyśle spożywczym. Znajduje się nie tylko w artykułach zbożowych, ale i wielu innych, np. wędlinach, czekoladzie, sosach, jogurtach, a nawet przyprawach. Co ciekawe, niekiedy dodawany jest również do leków. Osoby, które mają problemy z ułożeniem zdrowej i bezpiecznej diety bezglutenowej, powinny skorzystać ze wsparcia poradni dietetycznej.

Kiedy konieczna jest dieta bezglutenowa?

Chociaż obecnie wiele osób stara się wyeliminować gluten ze swojej diety, tak naprawdę jest to konieczne wyłącznie w przypadku alergii na gluten lub celiakii. W innych przypadkach dieta bezglutenowa nie ma uzasadnienia zdrowotnego.

Dla osób nietolerujących gluten taka dieta jest jedynym skutecznym sposobem na uniknięcie nieprzyjemnych objawów i dolegliwości. Do objawów typowych dla alergii zaliczamy m.in. biegunki, wzdęcia, wymioty, atopowe zapalenie skóry, świąd, a nawet obrzęk dróg oddechowych i duszności. Przy celiakii pojawiają się takie dolegliwości jak np. bóle i wzdęcie brzucha, biegunki (tłuszczowe lub wodniste), złe samopoczucie (w tym nawet depresja). Z czasem może chory zaczyna chudnąć, a w przypadku osób młodych mogą pojawiać się zaburzenia wzrostu. Mogą też pojawiać się nieprzyjemne konsekwencje zaburzonego wchłaniania, np. powracająca anemia.

 

 

 

pozdrawiam Bartosz Stachowicz

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.