Dieta a nowotwory złośliwe

Nowotworu złośliwe są jedną z najczęstszych chorób XXI wieku, a jednocześnie przyczyną śmierci wielu osób. Na ich rozwój ma wpływ kilka czynników, wśród których z pewnością należy wymienić niezdrowy tryb życia. Wpływają na niego takie czynniki jak: stres, zanieczyszczone środowisko, nadmierne sięganie po używki, szybkie tempo życia, a przede wszystkim niezdrowe jedzenie.

 

Fast foody, po które chętnie sięgamy pozbawione są składników odżywczych, dostarczają natomiast groźnych dla zdrowia tłuszczy typu trans. Żywność  wysokoprzetworzona, produkty modyfikowane genetycznie i wszechobecny cukier sprawiają, że dostarczamy organizmowi bardzo dużą ilość kalorii przy jednoczesnym braku jakichkolwiek makro i mikroelementów. Taki stan rzeczy na dłuższą metę może doprowadzić do uszkodzenia komórek organizmu, które z powodu niekontrolowanego i szybkiego wzrostu mogą wywołać złośliwe choroby nowotworowe. Aby im zapobiegać, najlepiej skorzystać z porad dietetycznych, zmienić swoje nawyki żywieniowe i wprowadzić w życie zasady zdrowego żywienia, oparte na produktach w pełni wartościowych, pełnych witamin, minerałów i błonnika. Zbilansowana dieta, odpowiadająca potrzebom organizmu to najlepsza droga do zachowania zdrowia i dobrej kondycji.

Trzeba również wiedzieć, że dieta ma ogromny wpływ na wspomaganie leczenia pacjentów onkologicznych. Jako, że leczenie nowotworów jest obciążające dla organizmu, należy go wzmacniać za pomocą właściwych produktów spożywczych. Dieta w tym przypadku powinna być dobrana indywidualnie do potrzeb pacjenta, rodzaju i stadium choroby, ogólnie powinna się jednak opierać na zasadach zdrowego żywienia. Jej podstawą powinny być produkty pełnoziarniste (ryże, kasze, makarony, pieczywo), a także duża ilość owoców i warzyw. Ze względu na wsparcie układu odpornościowego należy również dostarczać pełnowartościowego białka (chude mięso, ryby, jaja, nabiał). Ważne miejsce w diecie powinny również zająć zdrowe tłuszcze (orzechy, awokado, oliwa z oliwek, olej lniany). 

Zalecenia żywieniowe dla pacjentów zmagających się z nowotworami złośliwymi:

  • 4-5 niewielkich objętościowo posiłków dziennie,
  • produkty pełnoziarniste (chleb, kasze, ryż, makaron),
  • produkty zawierające białko (chude mięso, ryby, jaja, twarogi, jogurty),
  • 400-600 g warzyw i owoców,
  • zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, awokado, orzechy),
  • duża ilość wody niegazowanej,
  • potrawy powinny być gotowane w wodzie i na parze, duszone lub pieczone, należy unikać smażenia.

Są to ogólne zasady zdrowego żywienia, należy jednak pamiętać, że w przypadku pacjentów onkologicznych dietę należy dopierać indywidualnie. W tym celu należy wziąć pod uwagę zalecenia lekarza. Najlepiej skorzystać też z porady dietetyka, który ustali najlepszy sposób żywienia.

 

pozdrawiam Bartosz Stachowicz

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.