Dieta w cukrzycy

Dieta w cukrzycy stanowi bardzo ważny element terapii. Odpowiednie odżywianie wpływa na utrzymanie właściwego stężenia glukozy i lipidów we krwi oraz warunkuje prawidłową wartość ciśnienia tętniczego. Dobra dieta skutecznie zmniejsza ryzyko powikłań oraz wystąpienia innych schorzeń, jak np. choroby naczyniowe. Bardzo ważne jest więc, aby codzienne posiłki były przygotowywane zgodnie z konkretnymi potrzebami organizmu. Istotne jest nie tylko to, co jemy, ale również optymalna kaloryczność posiłków oraz ich rozkład w ciągu dnia. Warto skorzystać ze wsparcia profesjonalnego dietetyka, który opracuje zdrową, pożywną i smaczną dietę dla cukrzyka.

5 najważniejszych zasad zdrowej diety w cukrzycy

  1. Węglowodany w diecie cukrzycowej powinny występować, ale nie wszystkie rodzaje. Zdecydowanie należy ograniczyć, a nawet całkiem wyeliminować cukry proste, które występują w m.in. czekoladach, batonikach, ciastach, słodkich bułkach itd. Wskazane są jednak spożywanie węglowodanów złożonych, których źródłem są m.in. ciemne pieczywo z mąki z pełnego przemiału, chleb graham, grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak), płatki owsiane, ryż brązowy.
  2. Tłuszcze również mogą występować w diecie cukrzycowej, ale nie z każdej grupy. Koniecznie należy ograniczyć spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli pochodzenia zwierzęcego. Do grupy produktów zawierających ten rodzaj tłuszczów zaliczamy m.in. tłuste wędliny, salami, boczek, kiełbasy wiejskie, masło, pełnotłuste mleko, śmietanę, słoninę itd. Niewskazane są też posiłki typu fast food. Warto jednak jeść kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone. Znajdują się one przede wszystkim w rybach morskich, takich jak np. łosoś, tuńczyk, sardynki, śledzie, makrele. Źródłem cennych dla zdrowia tłuszczów są też olej kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, pestki dyni, orzechy włoskie.
  3. Białko warto dostarczać wraz z dietą, spożywając chude gatunki mięsa, chude przetwory nabiałowe oraz ryby. Zamiast słodkich jogurtów lepiej sięgnąć po naturalne maślanki czy kefiry. Doskonałym źródłem białka są też nasiona roślin strączkowych, np. soczewicy, grochu czy soi.
  4. Alkohol nie jest wskazany w przypadku osób chorujących na cukrzycę. Hamuje produkcję glukozy przez wątrobę i może doprowadzić do niedocukrzenia. Okazjonalnie można wypić lampkę wina, ale nawet wówczas warto rozcieńczyć trunek z wodą.
  5. Indeks glikemiczny powinien być kluczowym czynnikiem doboru produktów w diecie cukrzycowej. Należy spożywać produkty o jak najniższym indeksie glikemicznym. Dieta z niskim indeksem glikemicznym znacznie poprawia wrażliwość tkanek na działanie insuliny.

 

 

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.