Jak powinny odżywiać się osoby cierpiące na choroby układu krążenia?

Odżywianie przy chorobach układu krążenia

Według dostępnych danych, choroby układu krążenia odpowiadają za ponad 40% przypadków zgonów wśród Polaków. Jak widać, jest to poważny problem, którego nie należy lekceważyć. Do najczęstszych przypadłości dotykających układ krążenia zalicza się m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, migotanie przedsionków, chorobę niedokrwienną, czy też niewydolność serca. Zapoznaj się z tekstem, by dowiedzieć się, kto znajduje się w tzw. grupie ryzyka. Czy wiesz, jak powinna wyglądać dieta osób cierpiących na choroby układu krążenia?

 

Dieta osób cierpiących na choroby układu krążenia

W przypadku chorób układu krążenia, niezwykle istotna jest odpowiednia profilaktyka polegająca na zmianie stylu życia – wykluczeniu używek, redukcji masy ciała oraz wyrobienie nowych nawyków żywieniowych. Warto w tym miejscu podkreślić, że odpowiednia dieta powinna opierać się na ograniczeniu kwasów tłuszczowych, dań gotowych, cukru, a także soli. Istotne jest, by spożywać produkty bogate w witaminę C, czyli cytrusy, natkę pietruszki, czarną porzeczkę. Dieta ta powinna uwzględniać tłuste ryby, tj. łosoś, tuńczyk, makrele oraz śledzie. Innym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są orzechy włoskie oraz nerkowce, migdały, czy też awokado. Do polecanych warzyw zaliczane są m.in. szparagi, jarmuż, szpinak, dynia oraz marchew. Warto zadbać również o zwiększenie spożycia kiełków roślin, kefiru, a także niskotłuszczowych jogurtów.

Dieta osób z chorobami układu krążenia powinna realizować codzienne zapotrzebowanie na niezbędne witaminy oraz minerały, np. magnez, potas, selen oraz wapń. Istotnym składnikiem jest również błonnik pokarmowy oraz inne wpływające na zmniejszenie poziomu cholesterolu. Pomocna może okazać się konsultacja z doświadczonym dietetykiem, który pomoże przygotować odpowiedni plan żywieniowy.

 

Choroby układu krążenia – czynniki zwiększonego ryzyka

Choroby układu krążenia dotykają zarówno mężczyzn, jak i kobiety. Zazwyczaj są to osoby po 50 roku życia, ponadto codzienny pośpiech i przewlekły stres są istotnym czynnikami zwiększającymi ryzyko zachorowania. Lekarze wskazują, że duże znaczenie ma także genetyka, jak również nieprawidłowe żywienie, palenie papierosów, nadwaga i otyłość. Na choroby układu krążenia narażone są także osoby z niską aktywnością fizyczną oraz cukrzycy.

 

 

pozdrawiam Bartosz Stachowicz

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.