Tłuszcze trans. Co warto o nich wiedzieć?

Odpowiednie proporcje pomiędzy węglowodanami, białkami i tłuszczami to klucz do zdrowia i wymarzonej sylwetki. W przypadku tych ostatnich na szczególną uwagę zasługują tzw. tłuszcze trans, które mają szczególnie negatywny wpływ na zdrowie. Co warto o nich wiedzieć?


Szkodliwa przyczyna chorób cywilizacyjnych

Nadmierne spożycie tłuszczów trans uznawane jest za zmorę naszych czasów. Są to nienasycone kwasy typu trans, które powstają w skutek utwardzenia się olejów roślinnych. Ich nadmierna ilość w diecie przyczynia się do zaburzenia ekspresji genów, a także stanów chorobowych takich jak:

  • miażdżyca naczyń krwionośnych,
  • cukrzyca,
  • alergie,
  • niepłodność,
  • nowotwory.

Badania pokazały też, że nadmiar tłuszczów trans w diecie może sprzyjać chorobom takim jak Parkinson oraz Alzheimer. Na wysokiej ich podaży cierpi również układ pokarmowy, co także pokazały badania. Okazuje się bowiem, że tłuszcze trans korelują z rakiem jelita grubego, który na świecie jest trzecim najczęściej występującym w przypadku mężczyzn oraz drugim u kobiet.

Gdzie znajdują się tłuszcze trans?

Zgodnie z zaleceniami WHO, dzienna konsumpcja tłuszczów trans nie powinna przekraczać 1 proc. ogółu pobieranej z pożywienia energii. Dlatego też tak ważna jest świadomość, gdzie one występują oraz jak ich unikać. Główne produkty zawierające tłuszcze trans to:

  • gotowe wyroby cukiernicze,
  • dania smażone,
  • dania fast food w tym m.in. frytki,
  • artykuły instant,
  • słone przekąski (np. chipsy i chrupki).

Całkowite wykluczenie tego typu produktów, zwłaszcza na początkowym etapie zmiany sposobu odżywiania, może być trudne. Właśnie dlatego tak ważne jest skorzystanie z porady dietetycznej, dzięki której zostanie opracowany dobrze zbilansowany jadłospis pomagający w ograniczeniu zachcianek.

Ważne jest również unikanie produktów wysoko przetworzonych, sprzedawanych w gotowych opakowaniach. To zazwyczaj w tego typu artykułach ilość tłuszczów trans przekracza dostępne normy i to ich nadmierne spożywanie przyczynia się do pogorszenia stanu zdrowia.

Ograniczenie spożycia tłuszczów trans najlepiej przeprowadzić z pomocą dietetyka online (zwłaszcza w dobie pandemii) lub omówić podczas wizyty osobistej. Jeśli potrzebujesz takiego wsparcia, zachęcam do kontaktu.

Przykładowy jadłospis (również w wersji bez laktozy) na poniedziałek:

Pierwsze śniadanie: dwie kanapki pełnoziarnistego chleba z serem żółtym lub wegańskim, kawałkiem pomidora, paskami pokrojonej czerwonej papryki, sałatą i ogórkiem kiszonym. Całość posypana suszonym oregano.

Drugie śniadanie: koktajl owocowy z 1 dużego, dojrzałego banana, garści mrożonych malin lub borówek i bezcukrowego mleka sojowego. Do tego pół łyżeczki siekanego imbiru.

Obiad: sałatka z gotowanego ryżu białego i komosy ryżowej (50 g ryżu i 100 g komosy), połówki awokado, garści porwanej sałaty lodowej lub masłowej, całego pomidora pokrojonego na drobne kawałki i 50 g kukurydzy. Całość wymieszana z jogurtem naturalnym lub sojowym bez cukru, odrobiną ketchupu łagodnego oraz doprawiona pieprzem.

Kolacja: 100 g łososia gotowanego na parze skropionego sokiem z cytryny oraz posypanego solą, pieprzem i koperkiem. Do tego bukiet ulubionych warzyw gotowanych na parze polanych sosem z jogurtu (może być też niesłodzony sojowy) doprawionego solą.

 

pozdrawiam Bartosz Stachowicz

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.